Spiker eller stift?

 Hva er forskjellen på en spiker og en stift? Spørsmålet kom på banen  tidligere i dag da jeg foreslo for min kjære at vi skulle slå en spiker i veggen for å henge  opp en kalender. – Mener du 5 tomsspiker? var svaret. Jeg repliserte at jeg mente en liten spiker som var passe for tiltaket. Da heter det stift var svaret. Noe svar på dette anså jeg  som unødvendig, for det kunne lett ha ført til ufred i hjemmet, noe jeg ikke ønsket akkurat da.

I stedet  tok vi en liten samtale rundt kriteriene for hva som  var spiker og hva som var stift. For Tor hadde det noe med dimensjoner å gjøre, og han mente at en spiker var større enn en stift. Sjøl mente jeg at en spiker også kunne være liten. Noe mer kom det ikke ut av samtalen, men jeg slo opp på internett og fant forklaringen. Søket var  spiker -definisjon. En spiker er en spiss metallstift med hode.   Så nå vet jeg det. Jeg tror jeg er akkurat så langt som jeg var i utgangspunktet. Det er mye rart en kan bruke hodet på .

Nysgjerrig som jeg er kunne jeg ikke slå meg helt til ro med dette og gikk inn på hjemmesida til Byggmax. Her finner jeg  blant annet beslagspiker, blikkspiker, dykkert, firkantspiker, listestift, maskinspiker, og messingspiker. Størrelsen er ikke i tommer men i millimmeter, og  det har jeg visst en stund, men jeg vet fremdeles ikke forskjellen på spiker og stift.

6 tanker om “Spiker eller stift?

  1. Min far, farfar og farfars far var tømrere. Min far forklarte at en spiker er smidd (av smed), mens en stift er slått ut i presse. Jeg fikk altid kjeft hvis jeg kalte en stift for spiker. 99% av det vi kaller spiker idag er faktisk en stift. Språk og termonologier endrer seg med generasjonene.

    • Hei Tor S . Tusen takk for opplysningen. Absolutt verdt å ta med seg. Beklager seint svar, men jeg er ikke så mye på bloggen for tida. Hilsen Grethe. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s