St. Hansdag = Handelens dag i Larvik

Jeg tenker på at i dag, den 24. juni, er det Handelens dag i Larvik, og  jeg føler det som en skikkelig provokasjon. For ikke så veldig mange år siden var St. Hansdag fridag i de tre søndre Vestfoldbyene  Tønsberg , Sandefjord og Horten. Fridagen var også innarbeidet i kommunale arbeidsavtaler. I Larvik, og så vidt jeg vet også i resten av Sydfylket,  var det  kjøpmann Albert Bøe som var den første som brøt fridagstradisjonen ved å holde forretningen sin  oppe St. Hansdagen. Han ble bøtelagt, men tjente så mye penger at han gladelig betalte boten i følge folk som bor i byen.
Det er trist å se at de som har som  mål å tjene mest mulig penger går i bresjen for å slette tradisjoner som er laget for folk flest. Det som er rart er at vi hadde råd til å gi folk fri den gangen vi ikke hadde så god råd. Et paradoks?

 I samme momentet tenker jeg også på at det er forretningsfolk som skaper nye tradisjoner som Halloween og Valentinsdagen. Dette er dager som egentlig aldri har hatt noen betydning i Norge- før forretningsfolk tok fatt i dem og «luktet penger». Det var dagens «lille» utblåsing.

3 tanker om “St. Hansdag = Handelens dag i Larvik

 1. Halloen, Grethe!

  Hvordan har den damen det i sommervarmen?
  Hører og leser om tropevarme, tordenstormer og iskalde dager, alt i skjønn forening i det langstrakte landet Norge.
  På mine trakter er det slett ikke verst, varierer mellom 30 og 40, men de siste dager har fuktigheten kommet smygende og lagt seg som et ullent teppe over fjell og sjø. Så vidt jeg skimter skyskraperne i «BeniYork» nå. Ellers skinner sola fra skyfri himmel og livet er – avslappende…. he-he… Går ikke an å gjøre noe annet enn å ta livet med ro…
  Ha en fin sommer, unge dame!

  Klem fra Ingrid

 2. Hei. Jeg har nettopp oppdaget bloggen din (koselig bloggtittel:)) og syntes den var kjempefin:)
  Har fått lest et par innlegg, om «tannkremtuben» og «boblende glede»,og du skriver så fint:) Det var en fryd å lese og jeg kommer garantert innom en gang jeg har bedre tid,gleder meg allerede:)

 3. Tusen takk for god hilsen. Hadde jeg hatt så høy temperatur hadde jeg satt til. Jeg må si jeg av og til misunner folk som tåler høye over 25 grader.
  Den skrivende «unge» damen har gått fullstendig i dvale føler jeg. Nå er det hagearbeid for alle penga, også har jeg så smått begynt å spille litt golf igjen.
  Det er deilig, men det går smått. Kanskje jeg skulle blogge litt om det. jeg håper det er bra med deg også. Kommer og besøker bloggen din snart. 🙂 God sommer til deg også. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s