En samfunnsfiende?

Noen mennesker i landet vårt har det bra, andre har det ikke fullt så bra,  og jeg har også hørt om at noen har det dårlig. Til og med svært dårlig. De kan være syke, ikke ha noe sted å bo og mat er det også vanskelig med til tider. Allikevel er dette barnemat sett i forhold til den som antagelig har det værst her i landet vårt. Jeg tenker da på stakkars Stein Erik Hagen. Han har det så vondt han stakkar, at han vil flytte fra landet vårt. Jeg synes så inderlig synd på han. Tenk det da. Flytte fra Norge fordi han er så rik. Det må være en forferdelig avgjørelse å ta. Det spørs om han ikke ligger våken om natta også.

På begynnelsen av 1800-tallet flytta det også folk fra Norge, men da av en helt annen grunn. De var fattige, og var nødt til å flytte for å overleve. Ca 1 millon nordmenn emigrerte til Amerika og andre verdensdeler i løpet av en hundreårsperiode.  Ønsket var å skape et nytt liv, få et levebrød, slik at man kunne holde liv i familien sin.

Hagen flytter fordi han har for mye levebrød.  Blir aldri mett ser det ut til. «Stakkars mann»,  sier jeg på ny. Stakkars han som må kjøre helikopter når han skal fram og tilbake til hjemmet sitt.   Så tenker jeg litt videre – Lurer på om han ler mye, om han har oppdaget hvor deilig og befriende det er. Slutter der, for dette vet jeg ingenting om. Selvfølgelig er jeg ikke i stand til å skjønne problemet hans, for jeg har aldri vært rik, ikke på gods og gull i hvert fall.

Nå blir det ikke til at han flytter allikvel da, for han angra seg. Sjønner han godt jeg. Jeg hadde heller ikke flytta fra Fritzøehus sånn uten videre hvis jeg hadde bodd der. Der er det jo fantastisk flott. Også Vestfoldkysten, Larviksfjorden, Nevlunghavn, Mølen og alskens herligheter vi har her i fylket. Lurer på om han ikke har ei lita hytte på Sørlandet også. Heldiggrisen. Der ser du Hagen. Du har noe som er bra.:-)

Heldigvis fantes det en annen løsningpå problemet hans. Han sender døtrene sine til Sveits i stedet. Som han sier i et intervju i Aftenposten: «Måten regjeringen har lagt seg etter familien har helt klart vært belastende for mine barn. Vi er jo utpekt som samfunnsfiender. Samfunnsfiende er i grunnen et sterkt ord. Jeg dveler litt ved hvordan jeg oppfatter dette ordet. Samfunn er oss alle sammen. Fiende er for meg en som motarbeider eller angriper noe – i dette tilfellet samfunnet. Om Hagen er en samfunnsfiende kan jeg ikke si noe om , men at han  har vært avhengig av hver eneste en av oss som utgjør samfunnet for å bli rik  er helt sikkert. Lurer på om han tenker på det noen ganger.

4 tanker om “En samfunnsfiende?

  1. 🙂 Og det skal han ha fra sine egne der i Vestfold. Huff og huff.
    Han bør jo ha det svært så godt der inne mellom trærne i grevskapet Fritzøhus, men han vet vel antageligvis ikke hvor godt han har det, stakkar. Han er vel sånn som kua som glemte at hun var kalv. Hagen har vel sett verre dager han også, der han sikkert startet sin kremmervirksomhet med to, om ikke tomme hender, så i alle fall to hender som ikke hadde tatt hånd om så veldig mange millioner.

  2. Vibeke: Jeg er seint ute med svar. Beklager, men er gått litt tom om dagen. Kanskje det kommer av Hagen. Den var dum og bløt og flau, men jeg lar det stå.
    Egentlig pleier jeg ikke bry meg om hva kjente mennesker driver med, men noen ganger synes jeg de blir noe urimelige om jeg kan si det sånn.
    Til Ole J. Takk for hyggelig kompliment. Slikt gleder en gammel tante vet du. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s