Er det lenge siden du var i Fredrikstad?

vollane2Vennegjengen var samlet rundt bordet. Samtalen gikk som vanlig muntert og litt støyende.  Alt var som det skulle være på  det ukentlige treffet. Den første timen gikk praten lett og utvunget. Etter hvert stilnet samtalen, og til slutt ble det helt stille rundt bordet.  Stillhet kan være godt , men den stillheten som råder når en god vennegjeng har  raket opp for stoff å prate om er ikke god. Vi stirret fram for oss, litt hjelpeløse. Det så ut som alle prøvde å finne på noe som ikke allerede var utdebattert. Noen begynte å gjøre forberedelser til å bryte opp, takke for i dag, og vi sees om ei uke.

Tankene mine arbeidet på høygir. Det var noe jeg hadde lest et sted om hvordan man skulle få igang samtaler som var gått i stå.   Plutselig kom jeg på det: – Er det lenge siden dere var i Fredrikstad?»  spurte jeg dem som satt nærmest. Først så de litt himmelfalne ut. Hvordan i all verden kunne jeg finne på å stille et slikt spørsmål?  Jeg fikk ikke noe svar på spørsmålet, men samtalen var i full gang i igjen. Alle hadde ett eller annet å si om Fredrikstad. Byen  som ligger omtrent tvers over fjorden for Larvik.  Riktignok på den gærne sida av Oslofjorden, men alle hadde jo vært der. Noen opptil flere ganger.

Nå kom det fram minner fra noen som hadde   avtjent verneplikten sin i Fredrikstad, og de hadde jangla på vollane.

Ei hadde gode minner fra gamlebyen, til tross for at brolegningen var vond for en dårlig rygg , kunne hun huske. – Åsså alle de fine gamle bygningane da,» var det en som så. -De er så velholdte.»

Ei hadde  spist god mat der. Hun hadde til og med sitti på samme kafe som Aud Schønemann, og Aud Schønemann hadde nikket og hilst på henne. Praten gikk livlig og litt i munnen på hverandre slik den ofte gjør. Karl kom på at han hadde vært i bryllup i den store flotte kirken. – Kirken var uforglemmelig flott inni,» mente han. Marie hadde bare vært på besøk i  gamlebyen, vært på omvisning et par ganger og bare kosa seg der. I tillegg hadde hun fotografert en del og sitter inne med noen bilder hun gjerne skulle vist fram. Så hvis vi kunne komme en dag så…..

Det var gamlebyen alle forbandt med Fredrikstad, den fine gamle delen av byen som er vel verd et besøk. Konklusjonen ble at det var alt for lenge siden noen hadde vært i Fredrikstad.  Derfor fikk jeg  jo et svar på spørsmålet mitt til slutt. Samtalen gikk igjen lett og lekende , og ingen gjorde tegn til å bryte opp før vi hadde bestemt at jommen skal vi ta en tur til Fredrikstad.

3 tanker om “Er det lenge siden du var i Fredrikstad?

  1. Fredrikstad? Å, jada, flere ganger, men lenge siden nå. Jeg liker dialekta jeg da. Den syngende litt slentrende.
    Kanskje jeg skal besøke Fredrikstad til sommeren? Det er jo så korte avstander der borte på Østlandet at en svipptur innom Fredrikstad går fort. Når man er på de kantene, mener jeg 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s