Steingjerder.

steingjerdeJeg er ganske opptatt av kulturminner, og de kan være så forskjellig. Egentlig har vel alt som har eksistert  krav på å bli kalt et kulturminne.  Fordi jeg er ganske opptatt av stein og hva den har vært brukt til, blir det  første kulturminnet jeg skal ta for meg steingjerder. For meg er steingjerder noe av det flotteste kulturminnet som finnes.  Vakre, grå med gnistrende grønn mose, eller sitrongult lav. De forkommer nesten i alskens fargekombinasjoner. Møysommelig er steinene lagt ved siden av hverandre og opp på hverandre. Steinene er tilpasset så nøyaktig som mulig for at de skulle ligge støtt.  På de fleste steder i landet vårt finnes det steingjerder. Steingjerdene rammer inn hele eiendommer, skiller innmarka fra utmarka, skaper skiller mellom jorder og teiger. Før moderne redskaper kom inn i jordbruket, var det vanlig å dyrke jorda rundt steinene som fantes i jorda. Steinene som ble varmet opp på dagen, holdt varmen i jorda hvis temperaturen ble lav om nettene, og kornet kunne spire fortere.

Jeg har funnet en artikkel hos riksantikvaren om steingjerder. Steingjerdene bærer bud om menneskers slit for å få ryddet stein fra jorda slik at det ble mulig å dyrke mat der. Det var også vanlig å legge steinen i  røyser for å bli kvitt  den.

Mange steingjerder i landskapet, forteller at her var det mye stein som måtte vekk før dyrkingen kunne ta til. Så vidt jeg vet er det Jæren som har flest steingjerder i Norge.

For å få lødd opp steinen var det først nødvendig å få den opp fra jorda. Dette gjorde man ved hjelp av staurer og spett.  Noen ganger var steinene så store at de måtte sprenges i stykker før de kunne fraktes vekk fra jordene. Steinen ble slept vekk på en slede for de som hadde hest og slede.  Mange hadde ikke hest, og det var nok de fleste. Da  var det kun folks egne krefter man hadde til rådighet.

kulturland31På gården Gumserød i Vestfold, der jeg for noen år siden arbeidet med et prosjekt,  var gården  innrammet på tre sider av steingjerder. Den fjerde grensa var strandlinje og Oslofjorden rett ut. Gjerdene var forholdvis lave, og de var ikke til noe hinder for at budskapen skulle komme seg fra det ene sida til den andre. Problemet ble løst ved å bygge tregjerder inne i steingjerdet.  Vi kopierte dette noen steder og brukte tilgjengelig materiale fra rydding.

Så kan man spørre. Hvorfor i all verden skriver hun om steingjerder, og det er det bare de som har giddi å lese så langt som får greie på.

Jo, 2009 er kulturminneåret, og i min oppfatning er steingjerder et av de eldste og fremdeles mest synlige kulturminne som finnes. Også så flotte som de er.

4 tanker om “Steingjerder.

 1. Jeg sitter og leser og er helt med jeg 😉
  Liker dine poster om kulturminner.
  Nå skal jeg se programmet «Der ingen skule tru at noken kunne bu».
  En favoritt og det eneste jeg følger med på på TV.

 2. Kjempeflott at du skriver om steigjerder. Jeg er enig i at de er flotte, men de fleste forsvinner desverre.
  Husker der vi pleide å være om sommeren var det steingjerder rundt alle jorder, de var høye nok som gjerder for budskapen også. Senere ble de fjernet 😦

 3. Takk for innspill begge to. Som dere sikkert har forstått er jeg ganske hekta på historien vår. Særlig den delen som forteller noe om dagliglivet til vanlige folk.

 4. Jeg har en veldig forkjærlighet for stein. Gråsteinsmuring skulle jeg gjerne kunnet. Jeg har en post om steinbygging i oktober 2007, men desverre er ikke bildene blitt med over i konverteringa fra blogspot til wordpress til eget domene. Jeg må få lagt inn dem en gang 🙂
  Jeg elsker å være på landsbygda i England, særlig i Yorkshiredistriktet. Små hus av stein, klostre av stein, jorder som blir innrammet av stein. Det er vakkert.
  Fortsett med kulturminnepostene dine. For en som har kulturvern i fagkretsen sin er dette meget godt lesestoff.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s