Avmakt.

gaza2Det er vanskelig å skrive om dagen. Aller mest fordi jeg føler meg så utrolig hjelpeløs, liten og redd.  Da tenker jeg, at når jeg føler meg hjelpeløs og redd, hva da med de som befinner seg i krigshelvetet?

Akkurat nå er det krigen i Gaza som tankene dreier seg om. Jeg tenker på alle dem som får ødelagt livene sine, hjemmene sine, dem som blir revet i stykker av nyutviklede våpen, og alle som blir drept.

Jeg tenker også mye på dem som bruker tid og penger på å utvikle våpen som skader menneskekroppen mest mulig. Hvordan i allverden er de inne i hodene sine. Tenk å få betaling for å tenke ut  våpen som ødelegger en menneskekropp. Lurer på om de sover om natta.  Mest sannsynlig gjør de det. Kanskje de også går fra jobben og hjem for å kose seg med familien sin. Jeg er ikke i stand til å forstå at det brukes penger til å utvikle våpen. Det aller værste i denne sammenhengen synes jeg er at mennesker,  som mest sannsynlig er meget intelligente, bruker hjernene sine til å pønske ut våpen som gjør grusomme skader på et menneske.

gaza3

Det er ikke til å unngå å tenke på staten Israel , som siden staten ble opprettet etter 2. verdenskrig har drevet en politikk som har ført til okkupasjon av  områder  i Palestina.  Jeg skal ikke skrive så mye om dette, for det finnes det opplysninger om overalt. Det som jeg undrer meg over er at mange relaterer konflikten bare til de siste månedene,  fordi  Hamas har skutt raketter inn over Israelsk område. Noen mener at det er Hamas som begynte.  Er det egentlig det?  Midt-Østen konflikten begynte ikke i høst. Historieløshet er skremmende i de fleste sammenhenger.  Jeg forsvarer heller ikke Hamas, for også her er det uskyldige som må lide.

Min oppvekst er preget av at Norge var i krig like for jeg ble født. Derfor ble jeg stadig påminnet om den tyske okkupasjonsmakt. `

 I jula gikk filmen om Max Manus sin seiersgang over norske kinolerreter.  Max Manus og  mange andre som sloss mot okkupasjonsmakten, som i dette tilfellet var Nazi-Tyskland, ble feiret som helter etter krigen.

Bildene jeg viser her er fra 1963-64. De er tatt av mannen min som tjenestegjorde i fredsbevarende styrker i Gaza  .

 En FN-styrke består av som oftest lett bevæpnede militære avdelinger under felles militær kommando og politisk styring, og formelt underlagt FNs generalsekretær. Den første FN-styrken ble også satt inn i Midtøsten (UNEF I, 1956-67).

Han ble kjent med disse menneskene i den tiden har var der, og lurte ofte på hvordan det gikk med dem seinere.

gaza4

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s