Gode desember.

julelys1Desember er en god måned synes jeg.  I desember finner jeg fred, ro og stunder til ettertanke.  Når jeg tenker ordentlig godt etter er det beste  ved denne måneden er at sola snur den 21. desember. Da blir det ikke kortere dager.   Det kan bare virke sånn.

Desember er også tida for litt julereingjøring. Til reingjøringa bruker jeg grønnsåpe og litt salmiakk. Ikke noen nymotens reingjøringsmidler her nei. Grønnsåpelukt hører førjulstida til i min verden. Reingjøringa er forholdsvis enkel,  men blanke vinduer synes jeg det er koselig å ha. Da skinner lysa så fint.

For et par dager siden dro jeg også fram alt hva jeg har av kobber og messing. Deretter satte  Tor og  jeg oss på hver vår side av kjøkkenbordet og pusset i vei. Messingpussinga blir ekstra trivelig med noe godt å spise og drikke. I år koste vi oss med pepperkaker og portvin. Det var sååå godt. Alt messingen ble ekstra blank på grunn av dette ser jeg heller ikke bort i fra, for vi gnukka og gnidde svært så lenge.

Før om årene hadde jeg messingen framme hele året og pusset lystig i vei ganske ofte for at den skulle være blank, men har funnet ut at det er atskillig hyggeligere og mindre arbeidskrevende å ta fram messingen nå i desember og pusse den skinnende blank til jul. Til slutt setter jeg røde lys i de gamle stakene. Da kommer godstemninga krypende. Noen av stakene er etter bestemor og bestefar, litt vaklevorne, og lysene tennes og brennes kun under oppsikt. Jeg må nok innrømme at jeg bruker mye tid til å pynte til jul. Som sagt tidligere har jeg  jo all den tida som fins. Derfor er ikke dette noe problem.

Tidligere, sånn på 1970 og 80 tallet, som muligens er lenge før noen av dere ble født,  foregikk pyntingen en eller to dager før julaften.

I dag har jeg plukket fram nissene. Det er blitt en anseelig samling med stort og smått av nisser. Jeg tror det er 144 stykker. De kommer aldri lenger enn til kjøkkenet. Derimot sprer de seg utover stor deler av kjøkkenet, og det blir ganske koselig. Litt Harry, men vi trives med det, og det er jo det viktigste. De siste årene har jeg kjøpt en ny nisse hvert år. nisser3For to år siden kjøpte jeg to på ei julemesse. De var håndlagede fra innerst til ytterst. Bilde av dem ser du her.

Jeg gleder meg også veldig til førstkommende lørdag. Da skal vi ha juleverksted. Fast meny er risengrynsgrøt og rød saft. Siden juleverkstedet  faller sammen med luciadagen i år, skal vi bake lussekatter, og kanskje vi koker kakao. Lurer på om ikke det kan bli bra. 🙂

6 tanker om “Gode desember.

 1. Du får alt til å høres så koselig ut du, slik jeg alltid har ønsket å ha det, men aldri fått det til.
  Derfor er jeg endt opp med lite jul, lite pynting, baking, vasking og alt det andre. Julepynt har jeg lite av etter å starte på bunn for noen få år siden.
  Men kose meg skal jeg for det da 😀
  Litt pynt, masse lys og varme og godt mat og drikke. Da blir det jul uansett, blir det ikke?

 2. Det at ikke du får det til å skape kos stemmer nå ikke helt da, for du har en av de koseligste bloggene jeg har sett. Derfor synes jeg at du absolutt er i stand til å skape kos.
  Visst blir det jul uansett. Vi har vel alle våre måter å forberede og feire jula på. Den ene måten er vel like god som den andre. :-). Det må vi jo finne ut av sjøl. Jeg er også enige med deg at masse lys må til. Det lager en flott julestemning. Nå gleder jeg meg til julekalenderen din i dag. Den er fin den. 🙂

 3. Puslespillkoden må du legge inn i html feltet i skrivefeltet ditt. Du har to valg over der di skriver, vel den «andre» – da skulle du få puslespillet inn.

 4. 144 nisser! Jøye meg 🙂
  Men jeg er ganske vant til nisser fra oppveksten jeg også da. Mamma dreiv med julemesser både her og der, og laget hoder på slike store nisser, både damer og menner. Så hele høsten var full av nisser hos oss. Massevis av nissehoder som ble satt på kropper med det fineste tøy, selbuvotter og sjal og greier. Jeg har to slike selv, og når jeg får rydda og vaska litt, skal de få komme fram og se seg litt rundt. Det er jo fryktelig kjedelig for dem å ligge der i mørket i mange måneder.

 5. De er ganske små de fleste av dem. I de seinere årene har jeg kjøpt noen større. Jeg var egentlig ikke så begeistret for nisser tidligere, men har nok endret meg med årene. Nå synes jeg det er koselig, Men de er bare på kjøkkenet. Der passer de best. Det høres veldig hyggelig ut med mamma som lagaet nisser. 🙂
  Jeg tror også de kjeder seg litt når de er bortgjemt. Allikevel tror jeg de har selskap med hverandre. der de ligger borgjemt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s