Barnevakt

barnevaktDet kribler litt i kroppen i dag. Mormor skal ut og være barnevakt i helgen. For fire flotte gutter. Foreldrene skal på ut på bøljan blå med Color Fantasy og har liten lyst til at de unge håpefulle skal være aleine hjemme. De er i alderen 15 til 3, derfor skjønner jeg dette godt. 

Nå sitter jeg her ganske anspent og føler meg  usikker.  Skulle tro det er første gang, men dette har  jeg jo gjort mange, mange  ganger tidligere. Jeg skjønner ikke helt hvorfor jeg er redd, for det er det jeg er. Redd for at jeg ikke skal klare det. Klare hva da? spør stemmen inne i meg. Å være der og ikke få det til, for jeg er redd for at det skal skje noe.  «Hva er du redd for skal skje?» spør stemmen igjen. Her kommer problemet. Jeg er så redd for at det skal skje en ulykke, men det kan jo skje selv om jeg ikke er der. Jeg blir nesten ergerlig på meg sjøl, fordi jeg drasser med meg denne destruktive tanken.  Redselen for at noe vondt skal skje, mener jeg.  Jeg har nok fått et varig mèn etter brannnatta på Gumserød, for jeg er nok mer redd for at noe galt skal hende med dem som står nær meg enn mange andre er. Tror jeg da. Eller er det vanlig besteforeldreproblem?

Nei, nå får jeg riste tungsinnet av meg og ta fram det gode lettsinnet.  Jeg er kjempepriviligert som skal være sammen med fire gode gutter som jeg er veldig glad. Vi har en hel helg til disposisjon bare vi fire. Vi skal kose oss sammen og lage god mat. Vi har det flott sammen, har gode samtaler, og de stiller mange spørsmål-for de lurer på masse- og i mange tilfelle kan jeg svære. «Mormor har du et leksikon inne i hue?» spurte eldstemann Eirik for et par år siden. Setningen foran har jeg aldri tort å si til noen før, for jeg har vokst opp med  «Av selvskryt lukter det», men nå torte jeg å skrive det.

Er det digresjon dette blir kalt når man sporer litt av slik som dette?

Det hjalp å skrive av seg av tungsinnet, og nå klarer jeg å glede meg. En varm dyp glede sprer seg nå, for jeg tenker på at jeg er usigelig  heldig som har mine 8 barnebarn som jeg er svært glad i. Samtidig vet jeg at de også er veldig glad i meg.  Allikevel er det fineste i denne sammenhengen, at de to jeg nevnte først, foreldrene, får et par dager sammen med hverandre og får tid til å være kjærester. Det er viktig det.

God helg til dere alle. Nå reiser jeg snart  🙂

7 tanker om “Barnevakt

 1. Hei 🙂

  For to helger siden hadde jeg og min mann vår første helg sammen uten begge barna på 1 1/2 år. Barna har vært hos sine besteforeldre i løpet av denne perioden, men da har som regel en av oss voksne vært bortreist.

  Jeg dro fra dem med klumpen i halsen og tungt sinn, og var (slik som du) livredd for at noe skulle skje med dem. Det handlet ikke om det at jeg ikke stolte på de som passet barna, men det handlet mer om det at å dra fra dem betød at jeg mistet den kontrollen jeg er vant til å ha. Jeg ble redd fordi jeg plutselig ikke hadde det ansvaret som jeg til daglig har, og da tenker jeg at for deg må det jo være stikk motsatt. Du er ikke vant til å ha ansvar for dine fire barnebarn til det daglige, og da er det naturlig at du blir litt redd når du plutselig får det ansvaret. Det er jo tross alt mennesker vi snakker om 🙂

  Og om det skulle skje dem noe mens du har ansvaret, er det absolutt ingen som kommer til å bebreide deg for det. Jeg tenkte nemlig akkurat den tanken da jeg dro fra mine små. Det jeg veldig raskt konkluderte med, var at om det skjedde noe, så kom jeg til å ha så vondt av min søster som jeg vet hadde kommet til å ta på seg skylden. Mens jeg som mor hadde aldri kommet til å bebreide henne for noenting. Jeg vet jo selv, etter utallige små og store ulykker som mine barn har vært i under mitt eget ansvar, at når det kommer til små barn er det umulig å sikre seg 100 prosent mot at det skjer dem noe. De er jo høyt og lavt hele tiden, og man har ikke sjangs til å holde kontroll på alt.

  Dette ble en lang kommentar, og om jeg fikk beroliget deg ytterligere utover det du selv har klart, vet jeg ikke. Men, jeg skal ha for innsatsen, ikke sant 😉

 2. Kjære Vivi.
  Jo du skal sannelig ha takk for innsatsen. Den var lang, god og veldig deilig å lese. 🙂 Tusen takk skal du ha for at du gjorde dette. Det kom godt med, men jeg trur også jeg greide å skrive det værste av meg om jeg kan si det sånn. Skriving er egentlig fin terapi, men jeg pleier ikke å publisere grumset. 🙂
  Jeg vet jo innerst inne, at det er dumt å engste seg, og jeg husker jo også sjøl hvor godt det var å få litt fri, den gangen mine jenter var små. Da var det bare deilig , for mor var jo så trygg og god.
  Dessuten er barnebarna på besøk hos meg rett som det er, men det blir liksom annerledes av en eller annen besynderlig grunn som bare finnes inne i hue mitt. Snakk om å være irrelevant. Akkurat som om det er noe tryggere her. Jeg er nok ei ordentlig tullkjærring. 🙂

 3. Bare hyggelig 🙂 Jeg er sikker på at dine døtre synes du er like trygg, som det du syntes om din mor da du satte fra deg døtrene dine hos henne!

  Hilsen en tullekjærring til en annen 🙂

 4. Så snill du er som passer barnebarna dine en hel helg, er det første jeg tenker på.
  Skjønner at det å passe på det en er mest redd for i verden setter i gang tankeprosessen, men det vil nok aller helst gå bra.

  Håper dere får en super helg sammen:-)

 5. Så heldige du er, som får lov, så heldige ungene er, som har deg, så heldige foreldrene er, som får fri ei helg!
  Det artigste jeg vet er når ungene er her, ei helg eller ei uke, eller så…. De sloss om å være her, men det er alltid gråt og et leven når de skal heim, så det er ikke så gøy å avslutte besøket…. men, Nicolai sa så fornuftig her om dagen når han kom på at han savna ho mommo… » e har dem e savna i hjerte mitt»! GODT SAGT!
  Kos dåkk i helga! Klem fra ei anna farmor/mommo/gommo.
  Nunne.

 6. Til Tanja-
  Det var veldig hyggelig, og det visste jeg jo egentlig på forhånd. Med de ungane dere har blir det bare fint:-)

  Kjære Tordenlill. Som du kanskje har sett av neste post hadde vi det veldig bra.

  Hei Nunne. Velkommen til bloggen min Det er veldig hyggelig at du stakk innom og skrev en kommentar. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s