1. november


For meg er alltid overgangen til en ny måned en milepel. Da kan jeg begynne på noe nytt. Akkurat som nyttårsforsetter på en måte. Det jeg ikke rakk å gjøre i oktober,  eller kanskje det er rettere å si det jeg utsatte, kan jeg gjøre nå.

Få tatt opp georginene mine for eksempel. Jeg somler noe voldsomt i denne sammenhengen, men det går som regel bra. I natt har nok blomstene frosset også, for det en noen kuldegrader ute, men knollene har det bra under bakken. Jorda er ikke frosset ennå.

Noe jeg gleder meg til er yogakurs som jeg skal på i helgen. 10 timer skal det være. Jeg regner med å få masse utbytte. Samtidig skal jeg være sammen med mange hyggelig damer, kvinner, jenter – jeg kjenner.

Noe annet jeg bruker å gjøre er å ta en titt på primstaven ved månedskiftene. Jeg finner forklaringen på betydningene hos G. Linvik. Han har laget en veldig fin bok om primstaven som er lagt ut på nettet.  Jeg har kopiert direkte i dag.

Det ser ut som om dette er ok når man oppgir kilden.

1. november
Helgemesse el. Alle helgensdag
Minnedag for alle helgener og alle salige.  Innstiftet i år 610.  Dagen er helt opp til vår tid holdt som halvhellig.  
Primstavmerket kan være ett eller flere kors.  Ofte var det et skip som skulle symbolisere den kristne kirke eller vår seilas på livets hav.  Dette skipet ble ofte oppfattet som et tegn på at skipsfarten skulle opphøre for året.  
Nå ventet man på helgemesseflaumen, og kom den ikke da, så venter det enda ved vinteren og flaumen ville komme til våren.  Nå venter man på vinteren som sier: «Kom eg ikkje med vinternatt skridande, ei heller med fyrebod glidande (28. okt.) so kjem eg med helgemess ridande.» – Det vil si til hest med dobbelt styrke.
Ordtak: Hev du samla mat i hop? Vinteren hev både gap og gop. (Gop = stort dyp.) 

Bildet er fra Mølen i Brunlanes.

Ha en god dag alle sammen.

En tanke om “1. november

  1. Ja, tenk nå er det 1.november. Synes sommeren akkkurat har reist jeg? Det er ikke lenge siden jeg følte sommersolen på meg, synes jeg 🙂

    Lykke til på yogakurs! Det høres fint ut!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s