Høst i Bøkeskogen

 

Hr. Simonsen må ha meg tilgitt.

Nå skriver jeg  Bøkeskogen, men sier bøkeskauen eller bokeskauen. Noe forvirret ? Enig. For det blir vanskelig noen ganger, når man skal følge stedets skikker når det gjelder stedsnavn.  En faktor som gjør det ekstra vanskelig her i Larvik, er at  de som bor på stedet ikke er innbyrdes enige om hva denna skauen skal hetta. For betegnesler er individuelle.   Kjært barn har mange navn. Derfor er betegnelsen skov, skog eller skau.  For alle har jo forfedre som sa det på sin måte. Ergo er forfedrenes måte riktig.

Sjøl har jeg også min måte å snakke om bokeskauen på. Egentlig er det rett for meg å si bokeskauen, for det sa vi i Strengsdal på Nøtterøy der jeg vokste opp. Entallsbetegnelsen som jeg bruker  på disse vakre trærne har jeg også tilbake fra min barndom. Det het ei bok- bestemt form entall var boka.  Så vidt jeg kan huske var det en del ganger vi snakka forbi hverandre når jeg snakka om ei bok.  Jeg både leste og klatra i boka, men for de aller fleste var ei bok noe helt annet enn et tre.

Noen som bodde innover på øya sa nok bøketre og bøketrær. Jeg som kom fra de ytre støk, syntes det hørtes litt jålete ut med bøketre og bøketrærne. Det var for de som snakka fint, og det gjorde ikke vi ytterst på øya.

For ei bok, treet altså, fulgte helt spesielle grammatikalske bøyningsregler. Det skulle ikke forundre meg om disse reglene var  hjemmelaga. Jeg husker at det bestandig var vanskelig  finne flertallsbetegnelsen på dissa trærna.  Det het som sagt ei bok- boka.  Bok hadde i grunnen ikke noe flertallsform, og det skulle ikke mange trær til før jeg kalte det en bokeskau.  Boker og bokene blei nok brukt av de gamle. Faren min sa det,  men han var lite  borti bøker.  Nei dette henger ikke på greip. Nå stopper jeg, for nå har jeg rota meg bort til de grader.

Egentlig hadde det vært lettere om disse trærne aldri hadde blitt planta her i Vestfold. Det er mye enklere å ha dem i Danmark, for der er de jo bøketrær og man spaserer eller promenerer i skoven.

Tanken var jo egentlig bare å  prøve å legge ut noen fine høstbilder fra en vakker skau i Larvik.

 

 

4 tanker om “Høst i Bøkeskogen

  1. Ja den er vakker skauen vår. Det har vært vakkert og snødekt i dag også, men jeg hadde en del inneting jeg måtte få gjort. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s