Frokost i det grønne

I Larvik har vi en tradisjon som heter Bøkefrokost. Fenomenet foregår hver søndag fra begynnelsen av mai og til slutten av august. Tradisjonen er gammel. Sannsynligvis nesten like gammel som Larvik Borgermusikk som ble dannet i 1849. Historien forteller at det en gang var brødskiver med egg og ansjos som ble fortært under frokosten. Maten ble  brakt til skogs i en skoeske.  I dag bringes maten til skogs i lekre utskjærte tiner eller kurver med rutete stofftrekk. Bordet dekkes med duker i matchende farge. Det er stil over de dekkede bord i skauen. Jeg tør ikke for mitt bare liv å bruke betegnelsen skogen. Da får jeg en meget god venn på nakken.

Noen av oss kjøper frokost på Bøkekroa. Da blir det som regel egg og bacon, noe som smaker fortreffelig. I de siste ukene har vår snille, gode venninne smørt rikelig med meget velsmakende høye smørbrød og invitert oss syvsoverne til frokost. Snille, fine Erna. Vi prøver å gjøre gjengjeld med å invitere til middag en gang i blant.

Frokosten starter klokka ni. De mest iherdige møter opp til frokosten, uansett vær og føreforhold, for det finnes markiser over bordene som beskytter mot regnet. Frokostkameratene, om jeg kan kalle dem det, har faste bord, veldig faste bord. For at ingen skal ta bordet, møter noen opp  en time eller mer før frokosten begynner. Denne timen var jeg med på en gang. Det var svært hyggelig. Praten gikk lett, og latteren runget titt og ofte under bøketrærne.

Skulle bordet være opptatt, lider frokostkameraten seg gjennom frokosten, men han sier ingenting til den som kom og tok bordet hans. Selvfølgelig er det en som ikke er fra byen, men vær sikker. Neste gang er bordeieren tidlig ute. Frokosten skal ikke spoleres en gang til.

En gang i løpet av sesongen forlater imidlertid frokostkameraten bordet sitt. Det er på første pinsedag, som i Larvik også kalles utflytterdagen. På denne dagen er det mange utflytta Larviksfolk som kommer til Bøkeskauen. Da tar en del av de som ikke har flytta ut med seg egne bord og stoler. Disse plasseres på et annet sted på festplassen i skauen. Dermed overlater de sine faste  plasser til de som har flytta ut fra byen. Dette forundrer meg. Hvorfor? Det blir fortalt meg at det er av respekt. Respekt for folk som har flytta. Makan.

Imidlertid er det et bord som ikke noen skal prøve seg på. Det er «Styrebordet». Dette er et langbord som  har helt spesielle regler for hvem som kan sitte der.  Jeg vet lite om hvilke, for jeg har ikke undersøkt. Kanskje jeg skal ta mot til meg og spørre. Her sitter det en meget fast gjeng. Noen av dem er medlemmer av styret i «Bøkeskogens venner».  Andre bare sitter der og har hevd på bordet. En gang var det noen uvitende som hadde satt seg ved bordet. Stakkars folk.

Til frokosten spilles det koralmusikk. Det er en blandig av salmer og gamle sanger. Larvik Borgermusikk har stått for framføringen av koralmusikken i alle år. Borgermusikken ble startet i 1849, og er det eldste korpset i landet. Dette står det respekt av. I denne forbindelse er det også faste regler. Det skal ikke klappes før siste nummer er avspilt. Siste nummer er Fedrelandssalmen. Den avspilles klokka 10 presis. Alle reiser seg og synger med, og når Fedrelandssalmen er avsunget klappes det. Borgermusikken på sin side  reiser seg og bukker. Det hender noen ganger at at nykomlinger begynner å klappe etter første nummer. Det blir som oftest med en gangs klapping. Strenge blikk og hoderisting rettes prompte mot de uvitende. Jeg har opplevd at noen også prøvde å klappe etter framføring nummer to.

Kjære Larviksfolk.  Jeg er stolt over å få være med på denne tradisjonen, selv om jeg klarte å pådra meg både sterk forkjølelse og bihulebetennelse etter en ganske så kjølig sommersøndag.

3 tanker om “Frokost i det grønne

  1. Tilbaketråkk: 6. desember. « Grethes grublerier

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s