St.Hansaften

Dagen jeg gledet meg like mye til i årets lyseste tid, som julaften i mørketida. Denne dagen og kvelden var en stort avbrekk fra min vanlige hverdag. For vi fikk brus. En gang fikk jeg to- en med ananassmak og en med sitron. Da følte jeg meg rik. Eventyrbrus het den, og det var flotte eventyrtegninger på etiketten.  Det har gjort dypt inntrykk siden jeg husker det ennå.

 Min barndoms St.Hans ble feiret i Strengsdal på Nøtterøy. Det var der jeg vokste opp og her har jeg bodd størstedelen av mitt liv. På det lille bruket jeg bodde var det en åkerholme, og her ble det rigget til et stort bål. Det ble ansett som ganske trygt å brenne her, for det var passe langt fra skauen. Var det for tørt ble det ikke noe bål.

For at jeg skulle holde ut til kvelden ble jeg puttet til sengs noen timer på ettermiddagen. Godt ment, men jeg fikk jo ikke sove. Da det begynte å skumre samlet folk i Strengsdal seg, og bålet ble tent. Å se flammene mot himmelen, som da virket mørk , var stort. St. Hans opplevelsen inneholder bål og brus, og det var nok i lange baner. For meg er det et av livets store øyeblikk.

Tiden gikk, og jeg begynte og gro til som alle andre, fikk sykkel og ble da mer mobil. Andre steder på Nøtterøy ble besøkt, og jeg fikk nye opplevelser. Det kom venner inn i St. Hansfeiringen og gutter. Det jeg husker best fra denne tiden var en tur til Moutmarka på Tjøme. Hjemmefra og dit ut er det ca 25 kilometer. Vi tok buss utover, men hjem måtte vi gå. Jeg glemmer ikke Guttorm G som fulgte meg hjem til fots. Jeg prøvde å få han til å snu, men nei. Ved Vrengen bru ble jeg plukket opp av noen jeg kjente, og Guttorm snudde. Han hadde da 17 kilometer å gå tilbake. Dagen etter kom han syklende og besøkte meg i Strengsdal. Kanskje han syntes jeg var litt fin.

I mange år var det St.Hans med bålbrenning ved en eller annen strand som var min greie.  Av og til var det nok en øytur, men mye fyll og flaskeknusing gjorde denne feiringen ukoselig.

I 1976 ble det total omvelting i familiens feiring. Da kom nye venner inn i livet vårt, og fruen i huset var svensk. Hun feiret midtsommer på svensk vis, og vi var så heldige å bli invitert. Vi pyntet maistang og danset rundt denne. Det var flest svenske sangleker. Svenskene har en velutviklet og lang tradisjon i denne sammenhengen. Særlig vakte «Små grodorna «stor begeistring både blant barna og oss voksne. Den går hovedsakelig ut på å etterape froskens bevegelser og lyder. Å se en masse mennesker hoppe rundt en blomsterpyntet stokk, med hendene bak ørene og kvekke som frosker må være et syn som er få forunt. Det blir ikke det samme suset over «Eg rodde meg ut på seiegrunnen», med det tunge eller lette taket. Jeg husker ikke hva som er rett. Purister får ha meg unnskyldt. Dette er for spesielt interesserte.

Det var plass til feiring både for barn og voksne. Vi hadde gitarspill, sang og leker. Barna fikk pølser brød og brus. Vi voksne fikk sild, nypoteter, nybakt brød, salat, øl og akevitt. Inntaket av øl og akevitt har nok økt etter hvert som barna forsvant til sine egne St. Hans opplevelser.

I over 30 år har jeg feiret St. Hans  på denne måten. Det har vært noen unntak forårsaket av svært triste hendelser. Både min venninne og jeg har mistet mennene våre,  men i år skal jeg feire  på svensk vis igjen. Været ser ut til å bli fint, og jeg gleder meg så inderlig. Smilet kommer fram når jeg tenker på de siste års froskehopp. Vi kommer ikke så lavt ned som tidligere, spretten i beina er betydelig redusert, men latteren er der i fulle monn. I år er også er et nytt moment kommet til. Mine venners sønn skal delta med sin kone og lille datter. Ringen er sluttet.  Ha en god St. Hans du også.

4 tanker om “St.Hansaften

  1. Tilbaketråkk: Sjøldigging til 100. « Grethes grublerier

  2. Tilbaketråkk: Sommersolverv « Grethes grublerier

  3. Tilbaketråkk: St. Hansaften 2010 « Grethes grublerier

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s